Zihinsel, duygusal, sosyal ve motor gelişimi ölçen bu testlerin amacı; çocukların becerilerini, davranışlarını, kişiliklerini ve akademik eğilimlerini değerlendirmektir. Çocuk Değerlendirme Testleri aşağıda belirtilen amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır:
- Çocukları sağlıklı bir şekilde gözlemlemek.
- Gelişimlerini takip edebilmek.
- Normal ve normal dışı davranış gösteren çocukların gelişim takibini yapabilmek.
- Seyrinde gitmeyen gelişim alanlarını belirlemek.
- Yaşına uygun, beklenen gelişimi göstermeyen çocukları erken fark etmek.
- Desteğe gereksinim duyan çocukların gelişim değerlendirmelerini yaparak, uygun yönlendirme ve yardım hizmetlerini sunmak.
Burdon Dikkat Testi: 10-20 yaş arasındaki bireylere uygulanan bir dikkat testidir. Dikkat eksikliği ve odaklanma sorunu yaşayan bireylerin belirlenmesinde ön bilgi edinmeye yardımcı bir araç olarak kullanılır.
Frankfurter Dikkat Testi: 60-72 ay arası çocukların dikkatini değerlendirmek üzere planlanmış bir performans testidir. Tanı koymada tek başına yeterli değildir fakat dikkat eksikliğini belirlemede etkilidir. Okula başlayan öğrencilerde en erken 14. gün sonrasında uygulanmalıdır.
D2 Dikkat Testi: 9-60 yaş arası kişilerin, psikomotor hız ve öğrenme fonksiyonlarının ölçülmesinde, dikkat eksikliğinin saptanmasında kullanılan objektif bir testtir. Seçici dikkati ve zihinsel konsantrasyonu belirlemek için geliştirilmiştir.
Frostig Gelişimsel-Görsel Algı Testi: 4-8 yaş arasındaki çocukların görsel algılarını değerlendirmeye yardımcı olan bir algı ve performans testidir. Test çocuklardaki görsel algı problemlerini ve derecesini saptamak, uygun akademik programa karar vermek amacıyla kullanılabilir. Bir kalem-kâğıt testi olup görsel algıyı 5 farklı boyutta (el-göz koordinasyonu, şekil-zemin ayrımı, şekil sabitliği, mekân-konum algısı, mekân ilişkilerinin algısı) değerlendirir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: 66-72 ay aralığındaki çocuklara uygulanan, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen bir okul olgunluk testidir. Testin sonucunda, çocuğunuzun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu, verilen yönergeyi alma ve uygulamayı başarma becerisi hakkında sağlıklı veriler elde edilir.
Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar ve Kopya Etme şeklinde altı bölümden oluşmaktadır. Değerlendirme sonunda çocuğun okula başlamaya uygun bilgiye sahip olduğu veya olmadığı ortaya çıkar. Aile bu sonuçlara göre yönlendirilir.
Ankara Gelişim Tarama Envanteri: 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimlerini değerlendiren, gelişimlerinin yaşına göre ne düzeyde olduğunu tespit etmek amacıyla kullanılan gelişim tarama testidir.
Yaşamın ilk 6 yılındaki gelişim, 154 madde ve 5 kategoride (dil-bilişsel, ince motor, kaba motor, sosyal beceri-öz bakım ve genel gelişim) değerlendirilmektedir. Temel olarak, çocuğu yetiştiren kişiye uygulanır. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlar ile dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri tek tek incelenip gözlenerek puanlanır. Önemli olan, çocuk hakkında en sağlıklı bilgiyi elde edebilmektir.
Uygulama sonucu çocuğun genel gelişimi hakkında sistematik bilgiler verir ve muhtemel gelişim gerilikleri konusunda uyarır.
Benton Görsel Bellek Testi: 8 yaşından itibaren uygulanabilen, bireyin dikkat, algı ve bellek durumuna dair bilgi veren dikkat eksikliğinin tespit edilebildiği bir dikkat ve algı testidir. Görsel bellek, görsel algı ve ince motor (gördüğünü çizebilme) becerilerini ölçer. Gösterilen şeklin çizilmesi istenir bu şekiller üzerinden değerlendirme yapılır.
Porteus Labirentler Testi: 7 yaş 6 ay ile 14 yaş arasındaki bireylere uygulanan bireysel zekâ testi olarak kullanılmaktadır. Zekânın özel bir şeklini ölçen, kullanımı yaygın bir testtir. Zekânın planlama ve genel yeteneğini belirlemek amacıyla kullanılan test, 12 labirentli kartlardan oluşmaktadır.
Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi: 2 yaş 6 ay ile 11yaş 3ay yaş arası çocukların alıcı dil yaşının tespit edilebildiği, konuşma bozukluğu ve sözel ifadeye ışık tutan bir gelişim testidir. Özellikle alıcı dil becerilerini, kısaca kendine söyleneni anlama becerilerini ölçmek için kullanılır.
Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi: 5 yıl 6 ay ile 10 yıl 11 ay arasındaki çocuklara uygulanan, görsel motor işlevini anlamak için kullanılan gelişimsel bir performans testidir. Test aynı zamanda hem yetişkin hem de çocuklarda mental geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vakalarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır.
Gessel Gelişim Figürleri Testi: 2- 6 yaş arası çocukların görsel motor ve algı gelişiminin değerlendirildiği bir gelişim testidir. Daha çok ilkokul öncesi dönemde uygulanır. Kolaydan zora doğru sıralanmış 7 şekilden oluşur. Çocuklarda motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçer. Kısa süreli hafızayı değerlendirir. Buradan elde edilen sonuca bakılarak kabaca IQ seviyesine ulaşılır. Pratik değerlendirmeler için oldukça işlevsel ve kültürler üstü bir testtir.